# Ahhh, another one

by srg4784 (Member)

3,190 Profile Views; 123 Posts

The recommeneded dose of Mysolin is 10-25 mg/kg/day divided bid. Determine the maximum recommended dose for a 40 pd child in mg.

mg/day

10-25 mg/kg/day

40 pd

2.2 pd/kg

mg/day = 10 (25)mg /kg/day x kg /2.2 pd x 40 pd/1 = 182 (455) mg/day min(max) so the maximum would be 455 ? Am I approaching this problem correctly ?

##### Share on other sites

gt4everpn is a BSN, RN and specializes in Licensed Practical Nurse.

724 Posts; 9,047 Profile Views

first off 40/2.2= 18.18 or 18.2(kg)

now lets pick the lowest dose ordered which is 10 mg

so- 10 x 18.2 = 182 mg- max dose per day, since the drug has to be given twice a day divide 182/2 = 91 mg each dose.

now pick the highest dose ordered which is 25 mg

so 25 x 18.2= 455 mg max dose per day, since the drug has to be given twice a day divide 455/ 2= 227.5 mg each dose.

so basically the max dose for the day is anywhere btwn 182 mg - 455 mg. each dose or one dose ranges anywhere from 91 mg to 227.5 mg per dose. good luck!

##### Share on other sites

Daytonite has 40 years experience as a BSN, RN and specializes in med/surg, telemetry, IV therapy, mgmt.

2 Followers; 4 Articles; 14,602 Posts; 101,305 Profile Views

to compute this you need to convert 10-15/mg/kg/day into what it would be for a 40 pound child. in effect you have two problems to solve:

• what is the lowest recommended daily dose for a 40 lb child if the recommended dose is 10-25 mg/kg/day?
• and, what is the highest recommended daily dose for a 40 lb child if the recommended dose is 10-25 mg/kg/day?

you know i like to use dimensional analysis to solve these.

what is the lowest recommended daily dose for a 40 lb child if the recommended dose is 10-25 mg/kg/day?

i want to end up with mg/day in the final answer. 1 kg = 2.2 lb

10 mg
/
1 kg
x
1
/
1 day
(these two fractions are the lowest desired daily dose)
x
40 lb
/
1
(weight of child)
x
1 kg
/
2.2 lb
(conversion factor)
=
181.81
=
182 mg/day
(lowest recommended daily dose for a 40 lb child)
.
if divided in bid doses, each dose would be 182/2, or
61 mg
.

what is the highest recommended daily dose for a 40 lb child if the recommended dose is 10-25 mg/kg/day?

again, i want to end up with mg/day in the final answer. 1 kg = 2.2 lb

25 mg
/
1 kg
x
1
/
1 day
(these two fractions are the lowest desired daily dose)
x
40 lb
/
1
(weight of child)
x
1 kg
/
2.2 lb
(conversion factor)
=
454.55
=
455 mg/day
(highest recommended daily dose for a 40 lb child)
.
if divided in bid doses, each dose would be 455/2, or
228 mg
.

the question asks you to determine the maximum recommended dose for a 40mg child. the safe range with the newly computed figures would be 182-455 mg/40 lb/day. therefore, the maximum safe dose would be the 455 mg/day for a 40 pound child.

your final answer was correct, but i has having trouble following your set up. it's probably because of the limitations of what we can do with the text on this software.

##### Share on other sites

123 Posts; 3,190 Profile Views

Thank you both for your input..I'm so ready for tomorrow to get this thing out of the way!!!

##### Share on other sites

123 Posts; 3,190 Profile Views

Yay, math test done....I made 100% ....no retake :monkeydance:

##### Share on other sites

Daytonite has 40 years experience as a BSN, RN and specializes in med/surg, telemetry, IV therapy, mgmt.

2 Followers; 4 Articles; 14,602 Posts; 101,305 Profile Views

Well done! Did you use dimensional analysis or other techniques?