Hello,
There are some math problems I have done prior to class beginning (required) but I am stuck on a few that I'm not sure if I did them properly or not. I worked them out anyways, but would like help on them.
1. the nurses admits a woman in active preterm labor. the perinatologist orders Magnesium Sulfate IV: stat 4 gram bolus to run over 20min; followed by maintenance infusion at rate of 2 grams per hour. Pharmacy supplies a 10% solution (50 grams in 500 ml D5W). How much of this solution should run in for the bolus at what pump rate setting? When the bolus I complete, to what rate should the pump be adjusted?
500mL/20min = 25mL/min bolus
500mL/10min = 50mL/hour
I did the second part like this because it says the maintenance is now 2 grams per hour, so half the initial ordered amount. So I cut the time in half.
2. The physician writes an order for Diazepam 10mg IV to be given now. You have in supply 5mg/2mL. the drug book says to give 5mL per min. How many mL(s) would you give? Over how many minutes would you infuse the dose?
10mg/5mg x 2mL = 4mL
I would give 4mL(?) .. and over 1min(?) since that's all I have on hand? I'm not sure.
3. You are to give 8mL of Acetaminophen with Codeine to your 16kg patient. The elixir available is mixed Acetaminophen 300mg and Codeine 30mg per 12.5mL. How many mg of Acetaminophen is the patient receiving?
Now .. this one I have NO clue where to start! But let me give it a shot. I apologize if I did this poorly lol
12.5 - 8 = 4.5mL
300mg/12.5mL = 24mg/mL x 8 = 192mg
Sorry! I really was stuck on this one.
4. Your patient's IV is infusing at 76mL/hour. The patient's medication needs to infuse over 30 minutes. How many mL(s) will you be infusing over 30min?
This one seems so simple, but I feel like I'm just overthinking it
76mL/30min = 2.5mL infused over 30min
Or .. is it just 76mL infused over 30min?
Please let correct me if I did any of them wrong. I'd really appreciate it 🤓
Jan 10, '17
Your first question is not correct. You have 50g in 500mL. You are giving 4g. Therefore, you cannot give the full 500mL in the first 20 minutes. What do you think is the first step you need to take? Hint: It has to do with giving only 4 of the 50g you have been sent. You also input rates into the pump in mL/hr, not mL/min. You also do not simply take the time and halve it when moving from 20 minutes to 1 hour- it is separate from the dose in grams and involves a completely new calculation.
Last edit by Rose_Queen on Jan 10, '17